2013. október 4., péntek

K - Project /2012/



Egy anime amiben bishounentől kezdve albínó loliig minden olyan megtalálható, ami számomra sokszor hiányér érzetet kelt egy-egy mű során. De a K egy olyan alkotás, ami ritka jó sok tekintetben. A 2012-es sorozatok egyik jó kis pörgős darabja.

"A királyok, kik hatalommal rendelkeznek és klánjaik, kik tőlük függnek. Hét király, hat színnel és egy színtelennel. Helyszín Japán. Két gyilkosság, amivel minden elkezdődött és a végkifejlet, mely drámaian kapaszkodik fel isteni magaslatokban."

Ez a drámai felhang kellett, mert egy kicsit úgy érzem, hogy ennek az animének a külseje egész jó belsőt takar. Bár sok helyen olvasgattam, hogy némely másik műre van hajazás, de én ezt nem veszem számításba, mert akkor elvileg J. R. R. Tolkien zombiként meg is ehetné a mai fantasy irodalom minden egyes személyét a hasonlóságok és egyéb klisék miatt. De térjünk a lényegre.

A 2012-es anime nem csak azért kiemelkedő, mert iszonyat jó (szinte tökéletes) grafikája van a kornak megfelelően, nem is beszélve a sok bishounenről, akik csak kibe járkálnak a képkockák között, egymást váltva. Hanem szóba kell hozni még a történetet, az ötlet rövid, de hathatós kivitelezését és nem beszélve a karakterek bemutatásáról.

A GoHand bájos munkatársai (akár bájtalanok is) megalkották ezt a 13 részes kis tv-sorozatot, amelynek természetesen folytatása is lesz. Bár sok az erénye, de azért hátránya (vagyis inkább kicsi történet vezetési bakik vannak) is van. Ez pedig abban testesül meg, hogy nehezen akar kibontakozni a cselekmény. Az első pár részben úgy érezzük magunkat, mint az úszni nem tudó kisgyerek a mély vízben. Hirtelen rengeteg a szereplő, sok a helyszín, ellentétes cselekményszálakkal. Az egész egy teljes káosz - bár meg kell jegyeznem, hogy engem az ilyen káoszos történetek (akár olvasva, akár nézve) egyre többször rabul ejtenek. De, mint fentebb írtam ez nagy hátránya lehet az animének azoknál, akik kicsit türelmetlenebbek ilyen szempontból.

A történet viszont önmagában, teljes egészében figyelembe véve egész ütős. Enyhe spoilerrel csak annyit, hogy az említett hét királyból öt feltűnik és sok harc lesz, de igazi fő gonosz ennek ellenére csak egyetlen egy darab lesz. A többiek csak az ő furmányos kis játékában a bábuk, akaratlanul is.

Kedvenc született, még pedig animében és szereplőben is. A Vörös király, a harmadik, Mikoto Suoh igazi menő gengszternek beállított zsáner (legalábbis számomra). De azért a Kék király, a negyedik Munakata Reisi sem marad el tőle sokkal, de valahogy a vöröst komplexebbnek találtam, mint a kéket. De ennek ellenére a legeltaláltabb szereplő mégis Yata Misaki lett. Az ő hűsége, tenni akarása, mégis mérhetetlenül nagy idiotizmusa ad egy plusz színt az egésznek.

A kerek történet ellenére az alkotók hagytak szálakat, amik a második szériában fognak jobban kibogozódni (értsd: Fushimi-Yata vagy éppen Shiro). A visszaemlékezések sem zavaróak, de a kezdeti apró képek halmaza csak a végére állt össze teljesen (értsd: Ezüst és Arany király).

Cím: K
Stúdió: GoHands
Író: GoRA
Részek: 13
Hossza: 24 perc/epizód
Kiadás: 2012


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése