2013. október 4., péntek

Pocky - japán édesség



Ez a japánok által feltalált könnyed kis édesség lassan hazánkban is kezd elterjedni - és nem csak a különböző conok alkalmával.

A pocky (alias ポッキー) egy sótlan, vastag ropi különböző bevonatokkal. Lehet epres, csokis, fehér csokis, karamellás...stb. De a lényeg, hogy iszonyatosan ízletes és - saját tapasztalatból - tanulás közben sem maszatolja össze magát az ember.

Magyarországi előfordulása eléggé sajátos. Megtalálható különböző japán érdekeltségű rendezvényeken (conok), illetve a Teszkóban két ízesítésben. Az utóbbinál étcsokis és tejcsokis Mikadora kell gondolni. Amikor erre a felfedezésre jutottam - mármint, hogy itthon is található rendesen boltban is - nagyon nagyon örülten, csak aztán megint jött az a bizonyos hideg zuhany. A múlt hetet Európa bejárásával töltöttem és Angliában található fehér csokis, karamellával megszórt is, míg Franciaországban egy ét- és tejcsoki csíkos adagot szereztem be. Itthon meg várt szépen a tejcsokis és étcsokis. 

A felső részt azért húztam ki, mert azóta már változott a helyzet. Megtalálható a Mikado termék még a Müllerben is. Illetve a Teszkóban is bővült a választék annyival, hogy a magyar RopStar megjelent az epres ízesítéssel.

Történetébe annyira nyúlok bele, amennyire a források és a kis érthetőség engedi. Az 1966-os évben látott napvilágot ez a kis finomság először csak csokisként, majd mandulás ízesítéssel és így folyamatosan időről időre nőtt a választék eme pálcikás édességből. Mára pedig - főként Japánban - megszámolhatatlan ízesítésben megtalálható. Ráadásként még itthon is könnyedén elkészíthető az egyszerűbb változata. Néhány helyen olvasva az alapba - mármint a ropiba - nem kell más, mint porcukor, liszt, margarin és tojás (mennyiséget direkt nem írok, mert anyuval azt tapasztaltuk, hogy sosem annyi kell, amennyit megadnak, így viszonyt mindenki magának próbálkozik és olyat kísérletez össze, amely neki felel meg).

Forrás: Wikipédia ; Japánfelderítő ; kép

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése