2013. október 4., péntek

Psyren - サイレン /2007/



Egy manga, amely kicsit ismerős, de mégis vadi újnak számít. Már befejezett, de sajnálatosan rövid. Egy hete pillantottam meg eme gyönyörűséget az egyik magyar anime/manga honlapon. Első pillantásra kételkedés, majd "ismerősdemégsemtudommiez" és végül a teljes szerelem. Jöjjön a fülszöveg...

"A történet főszereplője Yoshina Ageha, aki egy középiskolai srác. 10000 Yen ellenében mindenkinek megoldja a problémáját, amivel felkeresik. Egy éjszaka hazafelé tart, amikor is egy nyilvános telefon csörgését meghallja. Ott talál egy piros kártyát, amire - Psyren - van írva. A telefonban pedig egy női hang szól hozzá, aki szinte teljesen ismeri Agehát. A fiú először nem hisz az egészben, majd egy teljesen más világban, egy veszélyes világban találja magát."

2007 decemberében indult manga sorozat nem örvend akkora népszerűségnek mind a nagyobb testvérei (pl.: Bleach, Naruto) és még az anime adaptáció is várat magára, de meg kell jegyezni, hogy kimagasló színvonalat képvisel. Iwashiro Toshiaki nagyon igényes mangát futtatott a Weekly Shonen Jump lapjain. A 145 (plusz omake) fejezetet megélt sztori pedig 2008-ban kapott kötetet. Összesen 16 kötet jelent meg, amelyek kiadása 2011-ben fejeződött be.

Ennyit a hivatalos információkról. Térjünk rá a fontosabb dologra: magára a mangára. Mint már fentebb olvasható igényes grafika párosul egy érdekes történettel, ami hol elgondolkodtató, hol vicces. Yoshina Ageha egy fiatal srác, aki hirtelen a dolgok közepébe kerül egy lánynak köszönhetően, akin csak segíteni akar. Természetesen a főhős ugyanúgy kap barátokat/segítőket és persze lesznek antihősök/ellenségek. De összességében mégis valami mást ad ez a történet, mint amit elsőre látni lehet. Megmutatja, hogy az emberi kíváncsiság kielégítésére milyen eszközökhöz folyamodnak és ez milyen gonoszságot is szül valójában.

A szereplők valami eszméletlen jól el lettek találva. A skála minden fajtája megtalálható itt és végre normális a jellemfejlődés is (bár Yoshinának van egy kis Ichigo beütése, de sebaj). Valamint mindegyik háttértörténetet valahogyan beleszőtte a mangaka a cselekmény szálba is. Így senki nem maradt egy üresfejű báb, aki ide-oda rohangál "Megmentemavilágot!" ordítozás közepette.

Az egyik megjegyzésemet (értsd: Ichigos) tovább is lehet gondolni. Sok olvasó összefüggésbe hozta a Bleach című mangával kapcsolatban, hiszen azért vannak hasonlóságok. A W.I.S.E. és az Espada, a szereplők között is van néha-néha egy pár tulajdonság, ami hasonló (Yoshina - IchigoAmamiya - Rukiastb.). Ezt a tényt pedig sokszor megemlítették már a mangakának, de azért az nem szabad elfelejteni, hogy mindenki valahonnan meríti az ötleteket. Lehet valami hasonló, de ugyanolyan nem. Ezért a Psyren-t is különálló, önálló történetként kell értelmezni, nem pedig "blícskoppintásnak".

Amúgy mindenkinek ajánlom, aki szereti a supernatural, future, actione és sohnen műfajokat, mert ezek mind-mind megtalálhatók ebben a műben! 

Cím: Psyren / サイレン /
Írta & rajzolta: Iwashiro Toshiaki
Hossza: 16 kötet (146 fejezet)
Kiadó: Shueisha
Év: 2007-2010
Nyelv: japán /angol/

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése