2015. április 12., vasárnap

A színek jelentése Keleten


Azt mindenki tudja, hogy a színek jelentést hordoznak. Hatással vannak a hangulatunkra, a viselkedésünkre, a rólunk alkotott képre, a benyomásokra. A színek hatalommal rendelkeznek, és mindent sokkal szebbé varázsolnak. (Persze csak megengedett, ízléses kereteken belül).A színeknek nevük van, a nevük által pedig képesek életre kelni.

Ázsiában, mint minden másnak, a színeknek is sokkal nagyobb jelentésük van, mint egyéb európai területeken. 

Vörös: boldogság (Japán), ünnep,jó szerencse, hosszú élet (Kína)

Narancssárga: szerelem, bátorság (Japán)

Sárga:szent, királyi, tápláló (Kína), bátorság (Japán)

Zöld: hűtlenség, gonosz (Kína), élet, technológia (Japán)

Kék: hallhatatlanság (Kína)

Lila, bíbor: nemesség (Kína)

Rózsaszín: házasság (Kína), bizalom (Korea)

Fehér: temetés, gyász

Fekete: bizalom, nagy érték (Kína)

Ezek természetesen csak alap jelentések, és bárki bármilyen asszociációt társíthat mellé. Egyéntől függ, ki mit gondol. De ezek alapján látszik, hogy a keleti társadalom mennyivel másabb hiedelemvilághoz hű. Hiszen nálunk a fekete a gyász színe, nem a fehér. Mi a fehéret a tisztasággal és a jóval társítjuk, míg ők a fájdalommal és a veszteséggel. A sárga nálunk az irigység, míg náluk a bátorság és a hatalom jele. Hisz a Nap is sárga, és a Napból táplálkozik az egész Föld. 

Számtalan példát, és ellenpéldát lehetne állítani az európai és keleti kultúra között. De pont ez a lényeg. Tudni ki miben más, és azt elfogadni. Tanulni a másiktól, és tanítani a másiknak. Szóval mindenkit csak buzdítani tudok arra, hogy nézzen körbe a világba. Aztán ha talált valami értéket, azt szívja magába, és adja tovább. 




Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése